Ontdek de Kracht van de Natuur & Magie van de Maan…

Een Ritueel Vol Liefde en Verbinding

Een Betoverende Handvasting

Als ritueelbegeleider maak je soms momenten mee die je diep raken en je hart verwarmen. Onlangs had ik het voorrecht om een bijzondere handvastingceremonie bij te wonen en te begeleiden. Het was een ervaring vol liefde, toewijding en betrokkenheid die ik graag met jullie wil delen.

In november vorig jaar ontving ik een bijzondere vraag van mijn lieve cursiste Ria. Ze zou op 22 mei 2023 trouwen met haar grote liefde Robbert, en ze vroeg me of ik hun ritueel wilde begeleiden. Ik was werkelijk vereerd om deze rol op me te nemen.

Zo zat ik daar, in november, bij Ria en Robbert thuis, omringd door warmte en gezelligheid, genietend van een stukje warm gevulde amandelstaaf, om samen te onderzoeken of en hoe alles in elkaar zou passen… En dat deed het!

Tijdens dit eerste bezoek besloot ik de Koperen Mijnwerkerslamp mee te nemen, wetende dat Ria een diepgaande liefde heeft voor de World Peace Flame, vanaf nu afgekort als WPF.

Deze lamp is met de hand gemaakt in het hart van Wales, de bakermat van de WPF. Ik vertelde hen dat als ze hem zouden ontsteken de lamp permanent moest blijven branden. In eerste instantie hadden ze hun twijfels, gezien hun grote verantwoordelijkheidsgevoel. Het betekende immers dat ze de vlam moesten aansteken en laten branden… Maar uiteindelijk zeiden ze volmondig ja tegen deze prachtige lamp, die het warme symbool vertegenwoordigt van vrijheid, eenheid en vrede. Ik had niets dan respect voor hun beslissing.

In de loop der tijd ontwikkelde zich een prachtig verbindingsritueel in de liefde. Het omvatte onder andere het lopen van een labyrint, het ontsteken van de WPF en het uitdelen van de WPF aan de gasten.

Ria en Robbert hadden het plan opgevat om samen het labyrint van touw te leggen. Na veel oefenen, gezien de grootte van het labyrint, was ik afgelopen maandag getuige van hun perfecte samenwerking tijdens het leggen van het labyrint, samen met hun kinderen. Het ontroerde me diep om te zien ze dit in perfecte harmonie samen deden.

Tijdens de ceremonie liepen Ria en Robbert elk afzonderlijk het labyrint in, de weg naar de kern. Onderweg mijmerden ze over het pad dat ze hadden afgelegd voordat ze hun liefdesverbinding aangingen. Tijdens de reis naar binnen ontmoetten ze de elementen, vertegenwoordigd door hun kinderen, en deelden ze met elkaar wat deze elementen voor hen betekenden in hun relatie. In het midden van het labyrint stond dé koperen WPF op hen te wachten, klaar om ontstoken te worden met de vlam van wereldvrede die ze tijdens hun wandeling hadden meegenomen.

Samen staken ze de vlam aan, als symbool van hun liefde voor elkaar en voor vrede, eenheid en vrijheid in de wereld. Vervolgens liepen ze samen het labyrint uit, waarbij ze onderweg de kinderen weer ontmoetten en uit het labyrint meenamen.

Daarna werden handvastlinten, 2 rode en 1 witte, gevlochten. Het handvastlint is een symbolisch onderdeel van een handvastingceremonie, een oude traditie die verbondenheid en toewijding tussen twee mensen symboliseert.

Terwijl ze de linten vlochten, spraken ze hun geloften naar elkaar uit. Het was werkelijk prachtig om te zien hoe liefdevol en oprecht hun woorden waren. De emotie in de lucht was tastbaar en velen hielden het niet droog. Mijn man was ook aanwezig en hij merkte later op hoezeer ik opging in hetgeen zich voor mij afspeelde. Het was ook zo mooi!

Na het vlechten van het handvastlint was het moment voor mij aangebroken om het bruidspaar te vragen of ze zichzelf in liefde met elkaar wilden verbinden. Met zorg en aandacht knoopte ik de linten om hun handen. Vervolgens gaven ze elkaar de zelfgemaakte ringen, waar hun bloed, zweet en tranen letterlijk in waren verwerkt. De betekenis en symboliek waren adembenemend.

Om de gasten actief te betrekken bij dit bijzondere ritueel, werden er WPF-kaarsjes uitgedeeld door de kinderen, waarna Ria en Robbert deze voor elk van de gasten ontstaken. Door het ontvangen van de WPF symboliseerde ze dat iedereen kan bijdrage aan het verspreiden van vrede in de wereld. Ik vond het een prachtige manier om de gasten bewust te maken van hun rol als vredestichters en om zo samen een krachtige energie van vrede en harmonie te creëren.

Aan het einde van de ceremonie kregen de gasten de gelegenheid om twee wensen te doen. Eén wens was bestemd voor het vuur, als een symbolische wens voor de wereld en alles wat daarin leeft. De andere wens was specifiek gericht voor het bruidspaar en mocht in een bijzonder wensenkistje worden gedaan.

Tijdens het feest hielden ze de handvastlinten om hun handen heen, een symbool van de nabijheid die ze wilden behouden gedurende de viering. Het was een prachtig gebaar dat hun liefde en verbondenheid benadrukte.

Deze bijzondere gebeurtenis heeft een diepe indruk op me achtergelaten. De inzet en liefde van het bruidspaar voor elkaar en voor de ceremonie waren inspirerend. Ze waren zelfs zo enthousiast over de symboliek en betekenis van de WPF dat ze een Instagram-account hebben opgericht om hun ervaringen en liefde voor de WPF te delen. Je kunt ze hier volgen > Married with peace Flame

Ik voel me dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van dit bijzondere moment en een stukje begeleiding mocht bieden gedurende het gehele proces. Het bruidspaar heeft voor altijd een plekje in mijn hart gekregen.

Als je ook geïnteresseerd bent in rituele begeleiding voor een handvasting, een kroningsritueel of ander soort ceremonie, dan wil ik je laten weten dat je altijd contact met mij kunt opnemen. Samen kunnen we in gesprek gaan over jouw specifieke wensen en kijken of ik je/jullie kan begeleiden in dit betekenisvolle proces, zodat we een speciaal moment persoonlijk kunnen vormgeven en hier een bijzondere herinnering van maken.

Met liefdevolle groet,

Yvonne Vrijhof

Meer informatie over de World Peace Flame vind je hier