Lughnasadh 1 augustus

Oogstfeest – Dankbaarheid voor de Overvloed van Moeder Aarde

1 augustus kun je Lugnasadh vieren (ook wel Lammas genoemd).
Het is het eerste oogstfeest als dank aan Moeder Aarde voor haar overvloed en gulheid. De naam ‘Lughnasadh’ komt van de Keltische zonnegod Lugh. Lugh is de God van Licht en Wijsheid. Lugh betekent ‘de schijnende’.

Lughnasadh kondigt het einde van de zomer en het begin van de herfst aan, de dagen worden korter en deze veranderingen worden al duidelijk merkbaar. Dit is de tijd waarin het oogsten begint.

Het graan dat rond deze tijd wordt geoogst werd veel gezien als de god zelf. De god offert hierbij zichzelf op om ons van voedsel te voorzien. Hij wordt opnieuw herboren als het zaad voor de volgende oogst wordt gezaaid.

Wat je kunt doen met Lughnasadh?

Het is traditioneel om graanpoppetjes te maken. Ga met wat mensen (kinderen vinden dit ook heel leuk) een middag/avond graanpoppetjes maken, versier deze met gekleurde linten (de kleuren zijn geel, goud, oranje en rood) en laat iedereen zijn/haar oogstverhaal vertellen. Vraag wat zij hebben geoogst/verworven in de tijd tussen Ostara en nu. Laat mensen nadenken over de geschenken die zij hebben gekregen hebben.

Maak zelfgebakken brood en eet seizoensfruit.

Sluit af door een dank uit te brengen aan moeder Aarde offer; wat zelfgebakken brood aan de natuur.

Iets om over na te denken…
Dit feest is ook een viering van de overvloed van de vruchten van Moeder Aarde. Dit wordt vaak als “gewoon” ervaren, maar het is telkens weer een wonder als iets uit de grond groeit wat je hebt gezaaid.

Denk zelf eens na wat je voor een ander kunt betekenen in de vorm van overvloed delen. Het kan in de vorm zijn van materie, maar dat hoeft natuurlijk niet; bied je hulp aan, bezoek iemand, deel je aanwezigheid met mensen die het nodig hebben…. Wees creatief en bedenk iets wat jullie beide veel voldoening geeft.

En als je dan toch aan het uitdelen bent… 🙂 Kun je de natuur misschien een handje helpen door Reiki, Healing of Energie te geven.

Ik wens je een vrolijke Lughnasadh viering!