MAANCYCLUS

Maancyclus

In december zal ik vijf weken achtereen ideeën delen wat je kunt doen in het ritme van de Maan. Deel 5 verschijnt 29 december op deze pagina…


MAANCYCLUS DEEL 5
DONKERE MAAN 30 december – 2 januari

Aankomende week gaat de Maan steeds meer afnemen, voordat het nieuwe maan wordt, komen we eerst terecht in de energie van de donkere maan.

Dit is de periode waarbij de maan niet meer zichtbaar is voor ons. Het is een krachtig moment om in deze donkere maanenergie de Crone in jezelf uit te nodigen om uit de schaduw te stappen….

De Crone is de rijpere vrouw in jou die door ervaring van het leven weet welke delen er in jou naar het licht gebracht mogen worden. Zij is bescheiden, integer en tegelijkertijd vurig en krachtig. Zij weet raad met onverlichte zaken en heeft het lef om je hiermee te helpen. Zij heeft kennis van de donkerte en zij is de kracht van het licht. Deze tanige dame leeft in ons allen, is niet bang voor het donker en vreest niet voor hen die haar veroordelen. Zij draagt haar naam met eer en haar kroon met waardigheid.

Crone uitnodigen rondom Donkere Maan (31 -12 of 1-1)
Maak tijdens deze Maan een cirkel voor jezelf, zo groot dat je erin kunt staan. Dat kan thuis op papier, maar het kan natuurlijk ook in het bos of op het strand, waarbij je gebruik maakt van natuurlijke materialen.

Leg in het midden van deze cirkel een hoofdtooi welke voor jou de kroon symboliseert. Dit kan van alles zijn, een diadeem kan al volstaan, maar een echte kroon kan natuurlijk ook, net hoeveel waarde jij hier aan hecht.

Bereken dan jouw persoonlijke daggetal en tel daar 50 (getal van de Crone) bij op. Geboortedag + huidig jaar + 50. Voorbeeld 16-10-2021 = 1+6+1+0+2+0+2+1=13
Dat wordt dan 1+3+5+0=9. Je maakt het tot een enkel getal, behalve als je op een dubbel getal uitkomt zoals 11, dit is een meestergetal en die laat je wat het is.

Negen is dus mijn persoonlijke Crone getal voor deze Maan.

Ontwikkel binnen deze cirkel een passend ritueel om de Crone uit te nodigen in je leven. Benader haar met respect en dankbaarheid. Je kunt evt een zwarte spiegel gebruiken om haar te ontmoeten…

Verder laat ik het open en mag je vertrouwen op jouw eigen wijsheid…

   Maan Magie Pakket   

Als je inspiratie nodig hebt kun je in het Jaarcirkel boek kijken voor ritueel ideeën en ook de spirituele betekenis van getallen raadplegen.

Ik wens je een mooi ritueel toe en hoor graag of je jouw Crone hebt ontmoet. Ook hoor ik graag of deze Maanserie waardevol voor je is geweest. 

Mooie donkere Maan

Yvonne Vrijhof – Heks en Kruid


MAANCYCLUS DEEL 4
AFNEMENDE MAAN 22 – 29 december

Aankomende week gaat de Maan weer afnemen, vanaf maandag 27-12 staat de Maan in het laatste kwartier.

Nadat de Maan vol is geweest gaat zij nu weer langzaamaan afnemen. Dit betekent dat de energie weer wat rustiger wordt en je lekker naar binnen mag keren en kunt reflecteren.

Omdat we ook naar het einde van het jaar lopen, is het nu een mooi moment om een labyrint te lopen. Een labyrint staat symbool voor het bewandelen van een levenspad, maar je kunt een labyrint ook lopen als overgangsmoment voor het oude en nieuwe jaar.

Hieronder mijn persoonlijke ervaring bij het lopen van het labyrint:
Afgelopen week ben ik naar het cirkelbos geweest in Almere om daar het labyrint te lopen. Voordat ik het labyrint inging had ik mezelf een doel gesteld voor 2022; dat is dat ik een grotere werkruimte wil betrekken én voor mij heel belangrijk, een plek met een eigen voordeur 🙂

Tijdens de weg naar binnen kon ik een aantal zaken losgelaten die mij in gevoel tegenhouden om dit te gaan ondernemen. De grootste blokkade is ‘contractangst’. Ik heb al van jongs af aan angsten voor contracten, daarom heb ik nog nooit een hypotheek afgesloten. Nu ik in een groeifase van mijn bedrijf zit, wil ik heel graag een grotere werkruimte en daarom is het voor mij nu tijd om dit deel achter me te laten, anders kan het er nooit van komen. Terwijl ik het labyrint liep was dit wat ik voor ogen hield; Ik laat de angst voor contracten los….

Eenmaal in het centrum aangekomen vroeg ik me af wat het mij zou brengen als ik dit loslaat; vrijheid kwam in me op. Grappig want dit is juist de reden van mijn contractangst > angst om mijn vrijheid kwijt te raken. Afijn een mooi inzicht om aan te werken.

Nadat ik vanuit het centrum weer naar buiten liep vroeg ik me af hoe ik dit kan doen. Drie stappen die mij duidelijk werden:
1) De ideale werkruimte visualiseren (niet bang zijn om groots te dromen).
2) Werken aan deze angst d.m.v. een hypnotherapeut.
3) Daadwerkelijk stappen ondernemen, door bijvoorbeeld een makelaar in te schakelen.
Super spannend allemaal maar wel nodig om tot verder te komen en tot een stukje verlossing te komen…

Je kunt zelf aankomende week op zoek gaan naar een labyrint om voor jezelf te onderzoeken wat jouw doel is voor 2022. Wat er in de weg staat en dus losgelaten mag worden in dit labyrint. Als je in het centrum van het labyrint bent, kun je jezelf afvragen wat het jou brengt als je dit loslaat. Wanneer je vervolgens weer naar buiten loopt kun je onderzoeken wat er nodig is om dit in praktijk te brengen…

In Nederland en Belgie zijn veel verschillende labyrinten te bezoeken, die je kunt vinden via Labyrintwerk

Mocht het je echt niet lukken om een labyrint te bezoeken dan kun je altijd nog een vingerlabyrint lopen op papier bijvoorbeeld.
Download hier het VINGERLABYRINT VOOR DE MAANCYCLUS DEEL 4

Ik wens je alvast een mooi pad toe en hoop dat het labyrint je verheldering kan brengen om jouw doelen te stellen voor het nieuwe jaar.

Mooie Afnemende Maan
Yvonne Vrijhof – Heks en Kruid


MAANCYCLUS DEEL 3

VOLLE BOOM MAAN 19 december

Aankomende week (19-12) is het Volle Boom Maan.

In aanloop naar deze Volle Maan kun je alvast beginnen met het creëren van een Maanaltaar voor jezelf, zodat je een fijne plek hebt waar je met Volle Maan de vragen (die verderop staan) kunt overdenken.

Eens in de 3 jaar zijn er 13 Volle Manen in een jaarkalender, dat is alleen als er een volle maan tussen 10 en 21 december valt. Deze volle maan wordt de Boommaan genoemd, dit is de laatste maan van de cyclus.

Deze Boommaan is gewijd aan de bomen die op dit tijdstip van het jaar groen blijven. Er is nu in de natuur weinig leven waar te nemen, maar de bomen die altijd groen blijven symboliseren de vruchtbaarheid en de eeuwige cyclus van het leven en de natuur. Zij laten zien dat er in een tijd van afsterven en stilte, toch leven geworteld zit in de aarde en dat deze weer terugkomt samen met de terugkomst van het licht.

In deze tijd waarin alles lijkt stil te staan, is het toegankelijker om in contact met je eigen wortels te komen en vaak ook je schaduwkant. Nu is het een tijd om naar binnen te keren en te kijken waar jouw oorsprong ligt.

Niet alleen als individu maar ook in het grotere geheel.

Stel tijdens de Volle Maan deze vragen aan jezelf:

  • Waar sta jij in dit leven of de maatschappij?
  • Welke wortels zijn genoeg geworteld waar je je geen zorgen meer over hoeft te maken?
  • Welke wortels hebben jouw aandacht/verzorging nodig om zich verder te ontwikkelen?
  • Wat zijn je kwalitatief sterke wortels waarmee je de wereld kan dienen?
  • Kun jij kiezen voor liefdevol vertrouwen waarin alles komt zoals het mag ontstaan?

Dit zijn allemaal vragen die de Boommaan met zich meebrengt.

Schrijf de antwoorden voor jezelf op en durf de diepte in te gaan en wees niet bang om alle aspecten van jezelf te bekijken. Wees eerlijk tegenover jezelf, zie jouw beide kanten en waardeer deze.

Voel ook de stroming die vanuit de wortels naar je kruin gaan, bekijk vanuit je wortels hoe de stroming door je lijf en leven gaat naar je kruin waar je in contact kunt komen met de universele energie…. en veel antwoorden kunt vinden.

Je kunt in de nacht van zaterdag op zondag  Maanwater maken, zodat je na afloop een toost uit kunt brengen op de Volle Maan.

Ik wens je alvast een verdiepende en inzichtelijke Volle Boommaan toe en hoop dat de Maan jouw antwoorden mag verhelderen als dat nodig is.

Mooie Volle Maan,
Yvonne Vrijhof – Heks en Kruid


DEEL 2 – WASSENDE MAAN vanaf 8 december

Vandaag (8-12) is het Wassende Maan in waterman.
Met de Maan in waterman kun je extra gevoelig zijn voor alles wat er in je omgeving aanwezig is. Draag daarvoor deze dag(en) een bergkristal bij je om jouw gevoelens zuiver en dichtbij jezelf te houden.

Merk je dat je erg afdwaalt? Leg dan even je hand op het bergkristal (zelf vind ik het fijn om deze op de huid te dragen) sluit je ogen en zeg tegen jezelf: Door dichtbij mezelf te blijven, kan ik mijn gevoelens zuiver houden.

Je kunt aankomende week een moment voor jezelf nemen om het vrouwelijk deel in jezelf te laten ontwaken (ook voor mannen). Dit kun je doen door een Berkenboom te bezoeken en haar vrouwelijke zachtheid (letterlijk) te omarmen.

De Berk heeft een hoge energetische straling, waardoor zij verbonden is met de Godin Freya, de Godin van van de liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijke kracht, begrip en wijsheid.

Oefening BERKEN-STROOM
Vrijdag 10 december is een goed moment om deze oefening te doen. (maar een ander moment in deze week kan ook). Maak een wandeling in het bos en ga op zoek naar een Berkenboom of een groepje Berkenbomen. Voordat je contact maakt met de Berk stem je jezelf af op haar energie. Voel of je welkom bent….  (mocht dit niet zo zijn zoek dan verder)

Als je wel welkom bent, ga dan bij haar stam staan en maak met je handen contact. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de aarde staan. Laat de stroom van de boom binnenkomen via je handen en visualiseer dat deze stroom je hele lichaam doorstroomt en uiteindelijk via je voeten weer de aarde in gaat. Blijf een tijdje zo staan en ervaar wat deze vrouwelijke energie met je doet….

Je kunt tot slot een Berkentakje meenemen die rondom de Berk op de grond ligt en hier een talisman Berkana van maken, zo kun je de vrouwelijke energie van deze boom met je meedragen.

De talisman maak je door de rune Berkana op een stukje Berkenhout te verwerken en deze bij je te dragen om jezelf te verbinden met de energie van de Berk en je te voeden met haar kracht.

Als je klaar bent dan bedank je de boom en onderweg terug verzorg je de natuur zoals een moeder haar kinderen verzorgt, dit doe je door hier en daar wat zwerfafval op te ruimen uit het bos.

Wil je dieper contact met bomen en meer met bomenenergie leren werken? Wil je ervaren hoe het is om een boom echt te zien en te voelen? Dan is er de mogelijkheid om op 1 januari in te stappen in de Boomcirkel training van 13 maanden. 

In deze opleiding neem ik je mee langs 13 inheemse bomen.
Deze hebben allemaal hun eigen kracht en energie hebben. Door deze cursus leer je op een andere manier naar bomen kijken en zal je merken dat bomen zovéél méér zijn dan alleen zuurstof-leveranciers,

Mooie Wassende Maan

Yvonne Vrijhof – Heks en Kruid

___________________________________________________________________________________________

DEEL 1 – NIEUWE MAAN 4 DECEMBER

Als eerste hebben we op 4 december de Nieuwe Maan in Boogschutter.
Deze Maan brengt nieuwe ideeën, gedachten en gevoelens mee.

Een mooi moment om een project/idee dat al langere tijd bij jou is nu te beginnen om dit uit te werken.

Ook mag je hoopvol zijn om dit (zakelijke) project tot een succesvol einde te brengen. Weet dat de weg ernaartoe net zo belangrijk is als het eindresultaat.

Begin met de stappen op papier te zetten en dit uit te werken.

Elke stap die je besluit te nemen is er één in de juiste richting. Misschien voelt het niet altijd zo, de stappen die je neemt zijn jouw stappen en bepalen jouw weg.
De fouten die gemaakt worden, de bergen die beklommen worden, de dalen die je neemt… Zijn allemaal keuzes die leiden naar plek waar jij moet zijn.

Vertrouw op jouw pad onder het licht van deze nieuwe maan, die je begeleid om de juiste weg te nemen.

Wees niet bang om fouten te maken, deze zijn nodig om tot inzichten te komen.

Mooie Nieuwe Maan ✨🌒✨

Yvonne Vrijhof – Heks en Kruid

🌙  Afbeelding komt uit mijn boek Jaarcirkel – Leven in het ritme van de seizoenen.
Getekend door Marjan Bongaards