Samhain 31 oktober

Samhain markeert het begin van de winter, het Keltische nieuwjaar begint op deze nacht.

Het is nu de tijd om stil te staan bij het gegeven dat de sluier deze avond naar de wereld van de doden heel dun is en je makkelijker contact kunt leggen met de andere kant van deze sluier. Dit mooie, warme en intense feest begint op 31 oktober na zonsondergang en duurt tot middernacht.

Je viert dit feest daarom met de levenden en met de doden. Wees niet verdrietig omdat je geliefden er niet meer zijn, want ze zijn er altijd en overal. Deze avond kun je gebruiken om weer samen met hen te zijn, te praten, te eten en te delen. Herinner je wat was, als belofte voor wat komen gaat…

Ritueel Samhain

Maak de plek waar je het ritueel gaat doen gezellig en knus met kaarsverlichting. Als je een geliefde wilt herdenken, maak dan een altaar voor die persoon, versier het met foto’s en voorwerpen die jou aan diegene doet denken. Leg bijv wat van zijn/haar favoriete snoep op je altaar of zet een bokaal van zijn/haar favoriete wijn neer of iets anders. Zet een mooie kaars neer voor de overledene op je altaar en steek deze aan als je het ritueel gaat beginnen. Zet ook als het schemerig wordt een kaars in je venster, zodat dolende zielen de weg naar het licht kunnen vinden.

Je kunt voor deze avond de favoriete maaltijd bereiden van de persoon die je gaat herdenken.
Dek de tafel en zet een extra bord met eten neer ter uitnodiging en als eerbetoon aan de overledene.
Tijdens de maaltijd kun je overdenken waarover jullie spraken op een winterse avond. Voel hoe het was om gezellig samen aan tafel te dineren.

Na het eten kun je voor het altaar gaan zitten en een tijdje mediteren;
Overdenk wat de overledene in zijn of haar leven jou heeft geleerd. Voor elk inzicht, les of wijsheid die jij van de overledene hebt meegekregen neem je een slokje van zijn of haar favoriete drank of iets anders wat voor die persoon van speciale waarde was. Dit kan ook iets in de vorm van bijv nootjes of brood zijn. Zo integreer je de wijsheid van deze persoon in jouw leven.

Als je klaar bent met mediteren, breng dan op jouw manier je dank uit naar de overledene.

Tevens kun je deze avond een Jaarlegging doen met een orakelset, zo krijg je een tipje van de sluier wat er aankomend jaar op jou te wachten staat.

Sluit het ritueel vervolgens af door het bord met eten buiten te zetten. Zo breng je ook een offer aan de elfen, kabouters en feeën die deze nacht tevoorschijn komen…

Wil je meer ontdekken? In de E-Learning Kruidenwijs 13 Volle Manen leer je alles over de acht jaarfeesten en hieraan gekoppelde rituelen.

Tevens valt Samhain bijna gelijk met de Volle Jachtmaan

Deze maan is een tijd om te overdenken wat je wilt loslaten en wat mag blijven bestaan en kan overleven voor het volgend jaar. Het is dan ook een mooi moment om een Jaarlegging te doen met een orakelset, zo kun je een tipje van de sluier oplichten over wat je aankomend jaar te wachten staat. Vraag eventueel de hulp van de voorouders om je hier inzichten in te geven.

Breng tot slot een heildronk uit, met een drinkhoorn als je die hebt, op het nieuw heksenjaar met een glas Mede of Maanwater > hoe je maanwater maakt lees je hier.

Ik wens je een warme en intense Samhain viering!