Eerste Hulp Bij Kerst

Laten we hopen dat je deze toolbox niet nodig zult hebben.

Ondanks onze wensen voor vrede en warmte tijdens kerst, weet ik dat de realiteit soms anders is. Vooral wanneer de hele familie aan tafel zit, lijken oude pijnlijke patronen plotseling sterker aanwezig. Tel daarbij de bijna volle maan op en oud zeer kan zomaar naar boven komen. Als de gevoelens dan hoog oplopen en er verhitte discussies of juist ijzige stiltes ontstaan, kan dat emotioneel behoorlijk zwaar zijn, vooral als je daar gevoelig voor bent.

Zo vlak voor kerst herinnerde ik me een persoonlijke ervaring die ik met je wil delen. Het is ook de reden waarom ik deze toolbox heb gemaakt;
Tijdens een familiebijeenkomst twee jaar geleden, net voor de feestdagen, kwamen we in een ingewikkelde discussie terecht over vaccinaties en de toenmalige pandemie. De gespreksspanning en de dynamiek van schuld, slachtofferschap en daderschap werden op een gegeven moment overweldigend voor mij. Ik kon bijna letterlijk geen adem meer halen en overstuur verliet ik het diner om niet meer terug te keren, zo uitgeput was ik door de situatie. Daar heb ik toen een blog over geschreven, die je hier kunt lezen…

Dit moment was een keerpunt voor mij. Nu, twee jaar later, na veel zelfreflectie, emotionele opschoning en innerlijke groei, heb ik mijn familiepatronen en emotionele bagage aangepakt. Alleen én samen is er veel werk verzet, waardoor het nu veel lichter en luchtiger voelt. Familie blijft altijd een plek van groei, waar we van leren en waar we niet voor weg kunnen lopen. Maar als ik destijds deze tools had gehad, had het me wellicht wat minder emotionele uitputting gekost.

Daarom heb ik deze Eerste Hulp Bij Kerst-toolbox geschreven. Hij is er om je te ondersteunen in de wirwar van familiedynamiek tijdens deze feestdagen. Zodat het je kan helpen om soepeler door eventuele uitdagende momenten te navigeren.

Hier kun je de Eerste Hulp Bij Kerst – Toolbox gratis downloaden

Hopelijk is het een steun voor jou in complexe momenten, zodat het je kan helpen om deze tijd lichter en liefdevoller te beleven.

Met warme groeten,

Yvonne Vrijhof
Heks en Kruid