Liefdesritueel in de Natuur

Soms ervaar je als ritueelbegeleider momenten die je diep raken. Onlangs mocht ik een bijzondere handfastingceremonie begeleiden, een ervaring vol liefde en verbinding die ik graag met jullie wil delen:

Het begon allemaal begin april, toen Claudia, een jeugdvriendin, me benaderde met een verhaal dat mijn hart verwarmde. Na jarenlang alleen te zijn geweest met haar zoons, ontmoette ze plotseling opnieuw de liefde in haar leven. Alex, een liefde uit haar jeugd, kwam door allerlei ‘toevalligheden’ op haar pad. Dit alles gebeurde kort na het verlies van haar vader, wat het verhaal nog meer diepte gaf. Claudia en Alex wilden hun hernieuwde liefde bezegelen op een manier die voor hen betekenisvol was: met een handfasting. Het idee dat ze mij, als een persoon die ze beschouwden als liefdevol en puur, vroegen om hun ceremonie te leiden, raakte me diep.

Eind april verzamelden we ons in de duinen, waar Claudia en Alex hun plek lieten zien die ze hadden uitgekozen en voor hen heel goed aanvoelde. Het voelde inderdaad alsof de natuur hun liefde en ons verwelkomde voor dit bijzondere ritueel.

Voorafgaand aan de ceremonie bespraken we zorgvuldig hun wensen en voorkeuren. Ze wilden de natuur erbij betrekken, dus kozen we ervoor om inheemse bijvoet te gebruiken voor een rituele reiniging, om de elementen te eren en respectvolle energie te creëren.

De datum van de handfasting was zorgvuldig gekozen: ze wilden het liefst met nieuwe maan, maar hadden ook een plan B voor volle maan als het weer niet meewerkte.

Op de dag van nieuwe maan was het, ondanks aanvankelijke wat bewolking, heerlijk zonnig zodra we naar de ceremonieplek liepen, alsof het universum hun liefde in het licht wilde zetten.

Nadat we de cirkel hadden geopend en een heilige ruimte hadden gecreëerd, was het moment aangebroken voor Claudia en Alex om hun geloften voor elkaar uit te spreken. Hun woorden waren gevuld met oprechtheid en liefde, en ze raakten ons allen diep in het hart. Samen vlochten ze een lint als symbool van hun verbondenheid, een handeling van hun liefde en toewijding aan elkaar.

Ik knoopte vervolgens hun handen en polsen met een lemniscaatknoop, het symbool van oneindige verbondenheid en harmonie, wat hun gelofte van eeuwige liefde benadrukte.

Het was een intieme bijeenkomst, met een familielid en twee vriendinnen die meededen. Iedereen vertegenwoordigde een windrichting en een element, terwijl Claudia en Alex in het midden stonden, omringd door liefde en steun.

Na het handfasten volgden verschillende rituele handelingen om hun liefde te zegenen en te bezegelen. De energie was voelbaar, een warme gloed die ons allemaal omhulde terwijl we samenwerkten om hun liefdesverhaal te eren.

Als symbool voor hun eerste gezamenlijke stappen in liefde en samenwerking, en met elk één hand beschikbaar 😉, creëerden Claudia en Alex samen vuur. Dit symboliseerde niet alleen hun verbondenheid, maar ook de kracht en veerkracht die ze samen zouden bezitten in hun toekomstige avonturen.

Het was een bijzonder moment, en wij als toeschouwers verbaasden ons over hoe soepel en snel hun samenwerking verliep om het vuur tot een mooie hoogte te krijgen in een korte tijd. Nadat het vuur brandde, sprongen ze er samen overheen als een verklaring van vertrouwen en liefde. Ik voelde me vereerd om deel uit te maken van deze bijzondere gelegenheid, waar liefde en verbondenheid centraal stonden.

Ritueelbegeleidster

Dit was voor mij het derde handfasting ritueel dat ik zo innig heb mogen begeleiden, en dit moment heeft mij doen realiseren dat mijn roeping ligt in het verbinden van mensen door middel van liefde in een ritueel. Daarom heb ik besloten om officieel buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) te worden, zodat ik nog meer liefdesverhalen kan begeleiden om vorm te geven en te bezegelen.

Het universum bevestigde mijn beslissing op wonderbaarlijke wijze, want zodra ik dit diep van binnen voelde en uitsprak, kwam er de vraag of ik dit ook officieel voor hen zou willen doen wanneer zij er klaar voor zijn.

In de stroming van liefde en rituelen voel ik me thuis, wetende dat ik dit werk vanuit mijn hart kan doen omdat ik zelf de kracht van echte liefde al jarenlang ervaar met mijn grote liefde.

Het voelt voor mij als een voorrecht om deel uit te maken van deze prachtige momenten en om liefde te zien bloeien en groeien in al haar prachtige vormen.

Met een hart vervuld van liefde en dankbaarheid kijk ik uit naar de vele mooie liefdesverbindingen die nog zullen komen en die ik mag bezegelen.

Ik hoop dat dit bericht jullie evenveel vreugde brengt als het hun bracht.

Claudia zei na afloop: “Onvergetelijk en zo mooi en liefdevol begeleid. Jouw volgende stap voor de toekomst past jou als geen ander. We gunnen iedereen zo’n liefdevolle ervaring. Bedankt voor al je oprechte aandacht. ❤️”

Wil je meer weten of reageren? Voel je vrij om vragen te stellen via een mailtje.

Met liefde en een warme hartengroet,

Yvonne Vrijhof – Heks & Kruid 🌿

Tot slot nog even dit:
Delen van ervaringen vanuit mijn werk met anderen doe ik altijd in goed overleg. Je kunt je voorstellen dat ik veel hoor en ervaar als ritueelbegeleidster en spiritueel natuurcoach. Hiervan deel ik alleen de dingen waarvan ik het gevoel heb dat dit een extra waarde heeft om te delen. Daarvoor zal ik altijd de integriteit hebben om eerst toestemming te vragen aan de betreffende personen.