Ontdek de Kracht van de Natuur & Magie van de Maan…

Volle Oogstmaan en Mabon

Mabon is het tweede oogstfeest en kondigt de herfst aan

Dag en nacht zijn nu even lang, de zon staat loodrecht boven de evenaar wat voor ons betekent dat de dagen vanaf nu zichtbaar korter gaan worden. Met Mabon is er balans, we gaan ons voorbereiden op de donkere tijd. De levenskracht trekt langzaam weg uit de natuur en gaat de diepte van Moeder Aarde in…

Tijdens Mabon kun je terugkijken en dankbaar zijn voor wat je bereikt hebt (welke oogst heb je binnengehaald). Ook is het een tijd om dingen af te ronden. Het is geen uitbundig feest, maar ook niet zo ingetogen als Samhain dat na Mabon komt. Het is een fijn feest om even tot verstilling te komen en dankbaar te zijn voor wat je hebt verkregen en hebt losgelaten afgelopen tijd.

Dit jaar valt de Volle Oogstmaan (21-9) nagenoeg gelijk met Mabon (22-9). Een mooi moment om een licht te werpen op jouw (spirituele) oogst en te kijken hoe je jezelf verder kunt  -ont-wikkelen.

Met de Volle Maan in Vissen zul je makkelijker in staat zijn om aan te voelen of in te voelen wat van belang is voor de cyclus van jouw bestaan en ook wat losgelaten mag worden. De oogst van nu is het zaad voor later. Het is nu een mooi moment om te aanschouwen wat genoeg waarde heeft om als zaad voor de toekomst te dienen en wat niet langer nodig is om opnieuw geboren te worden.

Een mooi ritueel/opdracht dat je hiervoor kunt doen onder het licht van de Volle Maan; 
Observeer rondom de tijd van volle maan en mabon (20, 21 of 22 september) wat jij in jouw leven hebt bereikt (of geoogst).
Je kunt dit doen door een wandeling te maken onder het licht van de volle maan of door te mediteren op een plek waar het maanlicht schijnt.

Probeer in te voelen of er dingen zijn die je groei belemmeren?
Zo ja, laat dit dan symbolisch los; dit kun je doen door bijvoorbeeld een blad of veer op te pakken en deze liefdevol los te laten samen met datgene wat jou niet langer dient.
Misschien heb je meerdere dingen die je los wilt laten, herhaal deze handeling dan.

Als je hebt losgelaten vraag dan de Maan om jouw inzichten te geven over jouw oogst en welke zaden nodig zijn om mee te nemen voor later….

Als je hier helderheid in hebt, zoek dan zaden uit de natuur en neem deze mee als symbool voor wat mag blijven bestaan. Als dat meerdere dingen zijn, zoek dan ook meerdere zaden. Spreek hardop uit wat meegenomen mag worden, terwijl je de zaden een voor een bekijkt. Geef deze zaden een plekje op jouw altaar, zodat je eraan herinnert blijft wat meegenomen mag worden naar een nieuwe cycli

Breng vervolgens jouw dank uit naar de Maan, de Zon en naar de vruchten/zaden van Moeder Aarde… doe dit op jouw manier!

Wil je meer verdieping in de natuurlijke cyclus van jouw bestaan? Dan kun je in de periode daarna de natuurmandala maken zoals beschreven in mijn boek Jaarcirkel – Leven in het ritme van de seizoenen.

Wil je het oogstfeest gezamenlijk vieren? Lees dan hieronder verder

Mabon ritueel
Begin deze dag met een wandeling in het rijke bos en verzamel wilde vruchten, dit kan van alles zijn; dennenappels, eikels, beukennoten, kastanjes kortom alles wat de natuur ons schenkt.

Neem dit mee naar huis en leg de oogst in een rietenmand of maak een hoorn des overvloed, doe hier in ieder geval 1 appel in.
Maak ‘s avonds een mooie maaltijd klaar met eten van het seizoen en zet de mand of leg de hoorn midden op tafel.

Wil je meer leren  over de Jaarfeesten? Kijk dan eens bij mijn boek Jaarcirkel – Leven in het ritme van de seizoenen

Leg voor iedereen die deelneemt aan het feestmaal 3 papiertjes/kaartjes klaar en vraag voordat jullie gaan eten om een paar minuten stilte en om voor jezelf op te schrijven;
1) Wat je hebt verkregen afgelopen tijd…
2) Wat je hebt losgelaten afgelopen tijd…
3) Wat je nog af wilt ronden voor de winter…
Doe deze allemaal mooi opgevouwen in de mand of hoorn.

Pak de appel uit de mand en laat de appel rondgaan. Iedereen die de appel vasthoudt kan even vertellen wat hij/zij heeft opgeschreven. Als iedereen de appel heeft vastgehouden en zijn verhaal heeft gedaan, brengen jullie je dankbaarheid uit naar Moeder Aarde en de gulle giften die zij geeft. Leg de appel vervolgens weer terug in de mand of hoorn en begin aan het feestmaal.

Als de maaltijd is afgesloten, laat dan iedereen zijn/haar kaartjes meenemen en wat uit de mand of hoorn kiezen, zo kan dit op een plekje worden neergelegd zodat het niet vergeten wordt. De appel is voor de vrouw des huizes en mag worden begraven in de aarde.

Ik wens je een mooi en dankbaar Mabon

Maanfasen ritueel pakket met Maanagenda 2022

 

Lees hier meer over dit magische pakket…