Maan altaar

Een altaar maak je om een plek te creëren voor jezelf, hier vind je vaak rust en kun je de energie/magie van het moment uitbeelden. Om een altaar te maken kun je voorwerpen, die symbool staan voor het seizoen of de Maan, neerleggen/zetten.

Hoe begin je met een Altaar?

Zoek een tafeltje, houtblok, nachtkastje, plekje op het dressoir of wat voor jou goed voelt.
Reinig de plek, dit noem je ook wel energetisch schoonmaken. Dit doe je door de rook van een of meerdere gedroogde kruidensoorten te gebruiken die een zuiverende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan bijvoet, brandnetel, tijm, salie, laurier en heilighout. Door de kruiden te laten smeulen in een vuurvaste schaal kun je op deze wijze de rook met je hand of een veer over de plek verdelen om het vrij en schoon te maken van ongewenste energieën. Op deze manier maak je de plek ook meer ‘eigen’.

Onderzoek hoe de windrichtingen georiënteerd zijn. Zo kun je voor elke windrichting symbolisch iets neerleggen.

Hieronder geef ik wat voorbeelden, maar eigen invulling is altijd goed.
Noorden = Aarde kruiden of een steen.
Oosten = Lucht een veer of wierook.
Zuiden = Vuur een kaars of vuursteen.
Westen = Water bakje maanwater.
Spirit = Universele Verbinding met alles. Gebruik hierbij je intuïtie wat dit voor jou kan symboliseren.

Een Altaar geeft je meer verbinding met de momenten. Elk moment laat je jouw altaar weer een andere vorm krijgen, door elementen toe te voegen of juist weg te halen, omdat het op dat moment zo voelt.
Het is fijn om met een altaar bezig te zijn, omdat je dan bewust je energie naar iets toe richt.

Tot slot
Het (Maan) Altaar is nooit af, de inrichting van je altaar wisselt regelmatig. Verzorg je altaar door telkens andere dingen neer te zetten, bosjes kruiden te vervangen, kaarsjes te branden, maanwater neer te zetten etc…

Spullen waar je jouw Maan altaar verder mee in kunt richten zijn o.a.
Zout, kaarsjes, wierook, etherische olie, maanwater, (edel)stenen, kaart van de Maan, beeldjes, spullen uit de natuur; kruiden, bessen, eikeltjes, schelpen, takjes en veren.

Doe wat voor jou goed voelt en geniet vooral van jouw plekje.

Wil je meer weten over het inrichten van een Altaar? Kijk dan eens bij het boek Jaarcirkel – Leven met het ritme van de seizoenen. Hier staat elk seizoen informatie beschreven over een altaar.
Afbeelding altaar komt uit het Jaarcirkel boek, schildering is gemaakt door Marjan Bongaards.

Wil je deze informatie delen? Doe dat dan wel met naamsvermelding.