Beltane 30 april / 1 mei

Natuurfeest van de aankondiging van de Zomer
Met Beltane wordt het begin van de zomer aangekondigd, het wordt in veel tradities gevierd na de zonsondergang van 30 april, de kracht van dit feest is zo sterk dat het tot drie dagen erna gevierd kan worden! Het is het natuurfeest van vruchtbaarheid en bevruchting, wat nu sterk zichtbaar en voelbaar is. De natuur laat alles ontluiken en de zaadjes die in Moeder Aarde zaten lopen, onder de toenemende zonnekracht, nu volledig uit.

Met Beltane worden vaak vuren ontstoken, het zogenaamde ‘Beltane Vuur’, dit staat symbool voor de Zonnegod Bel die met zijn vuurkracht de aarde bevrucht. Dit vuur wordt ook gebruikt om met een geliefde overheen te springen om zo elkaar de liefde te verklaren. Beltane staat dan ook in het teken van de liefde en het is nu een magisch moment om een liefdesritueel uit te voeren.

Wil je Beltane met je geliefde vieren?
Dan kun je beginnen om een cirkel te maken van meidoorntakken en in het midden van de cirkel een vuur te maken. Vervolgens spring je, samen met de geliefde waar je het aankomende jaar mee door wilt brengen, over het vuur en verklaar je elkaar de liefde. Als je geen plek hebt om vuur te maken, plaats dan een meipaal (tak van de Berk of Meidoorn) in het midden van de cirkel en versier deze met rood/witte linten en dans samen rond deze meipaal.

Wil je Beltane alleen vieren?
Dan is het nu een mooie tijd om jezelf te handvasten, dit is een mooie manier om trouw te beloven aan jezelf. Als je je jezelf volledig kunt omarmen en liefde kan voelen voor je lichaam, geest en ziel, dan kun je deze liefde ook aan een ander geven.

Beltane Handvast ritueel
Maak met Beltane voor jezelf een vuurtje en zorg je ervoor dat je 12 (rode) draden van ca 1,5 meter hebt klaarliggen. Begin het ritueel door de draden te vlechten tot een mooi koord (4 draden per streng). Tijdens het vlechten kun je een mantra opzeggen of zingen bijv: Met dit koord verbind ik mijzelf met mijn ziel.

Als je klaar bent met vlechten verzegel je het koord met drie knopen. Daarna bind je Beltane vlecht losjes om je polsen heen, waarbij je het afsluit met een knoop (dit vergt wat mond en voetwerk).

Kijk dan naar je handen hoe deze verstrengeld zijn met elkaar en sluit je ogen. Zeg de volgende tekst* hardop:

Mijn IK beloofd mijn ZIEL trouw.
Mijn ZIEL beloofd mijn IK trouw.
Zo zal ik handelen vanuit bezieling.
Zo zal mijn hart volledig opengaan.
Zo kan ik van de wereld een betere plek maken
Mijn ziel en mijn Ik zijn dankbaar

Blijf even in dit gevoel en sta open voor tekenen en/of signalen die deze handvasting bevestigen.

* De tekst is een voorbeeld, wil je het aanpassen aan je eigen ideeën dan is dat natuurlijk altijd goed.

Sluiting van het Beltane handvast ritueel
Sluit af door het koord van je handen af te halen en voor je neer te leggen. Je dankbaarheid kun je betuigen aan het leven en de magische en krachtige werking van de elementen; aarde, lucht, vuur, water en de spirits.

Zorg dan voor wat te eten en te drinken voor jezelf.

Zet ’s nachts ook buiten wat eten neer voor de elfen, het liefste onder een meiboom. Deze tijd is de sluier tussen onze werelden namelijk heel dun en zou je contact kunnen leggen met de elfen.

Jouw Beltane koord kun je opbergen (bijv door het in een doek te wikkelen) telkens als je het nodig hebt kun je dit koord voor de dag halen en even om je polsen heen wikkelen om jezelf eraan te herinneren wat je met jezelf hebt afgesproken.

Een mooi, liefdevol en vruchtbaar Beltane gewenst!

Yvonne Vrijhof – Heks en Kruid

Online opleidingen
Bij Heks en Kruid kun je online opleidingen volgen waarbij je leert hoe je kruiden, maan en magie kunt gebruiken in het dagelijkse leven. Lees meer over de opleidingen van Heks en Kruid

Inzichten uit de natuur
Wist je al dat ik twee boeken heb geschreven over inzichten uit de natuur?
Deze boeken  zijn echt een aanrader als je van de natuur, spiritualiteit en verdieping houdt. Ze hebben ruimte voor eigen inzichten en zijn verrijkt met prachtige illustraties.