De lijst met kruiden die gebruikt worden tijdens de workshop Smudgen

 

Witte Salie
Salie vertegenwoordigt de windrichting het zuiden. Witte salie is een sterke reiniger. Het opent de hartenergie. Salie wordt in Indiaanse ceremoniën gebruikt vanwege de zuiverende kracht bij het reinigen van de aura en de omgeving. Het verwijdert zware energieën. Bij het verbranden van salie worden eveneens de lucht, geest en gedachten gereinigd. Zet als je binnenshuis gaat smudgen wel een raam open zodat deze energie weg kan stromen. Salie stimuleert visies en dromen.

Lavendel
Lavendel heeft een genezende en zuiverende werking. Het schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht.
Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. Lavendel kan worden gebruikt  om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieën. De evenwichtscheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien bij de chakra`s, waar Lavendel de hogere en de lagere chakra's met elkaar in evenwicht brengt. Lavendel heeft een positieve uitwerking op alle chakra's en heeft zowel een kalmerend als een energetiserend effect. De geur versterkt het ik-bewustzijn en geeft weer levensmoed.

Rozemarijn
Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde, optimistische sfeer.
Rozemarijn is een paranormale beschermer, in huis tegen negatieve invloeden. Rozemarijn heeft een bijzondere betekenis voor de voorhoofdchakra en stimuleert hersenen en mentale activiteiten en verhoogt de concentratie. De rook van rozemarijn verspreid krachtige  reinigende trillingen en is dus goed om een plek te zuiveren van negatieve invloeden, vooral voorafgaande aan magie. Brand het kruid vermengd met jeneverbessen in ziekenkamers om de genezing te bevorderen. Snuif de rook op als je inzicht wilt verwerven of een vraag wilt beantwoorden.
Olijfboom
Olijf Vrede en verzoening, vergevingsgezindheid, overvloed, voeding, gezondheid, vruchtbaarheid.

Ceder
Ceder vertegenwoordigt het westen.  Ceder wordt gebruikt om de kracht van het gebed te versterken, om de vloer van de zweethut te eren en om het huis te reinigen voor de verhuizing. Ceder maakt goed schoon en trekt goede energie en goede spirit aan. Dit kruid zuivert na ziekte en na contact met ziekte en dood. De Indianen zien ceder als een oude en wijze spirit en de cederboom wordt geëerd met offers.  De rook van ceder wordt gebruikt om een brug te slaan tussen hemel en aarde en om te spreken met de schepper. Ceder reinigt de omgeving en verdrijft nachtmerries

IJzerhard
Verdrijft melancholie en geeft gezelligheid en liefde. Het werkt vriendelijk en verwarmend, maakt ondernemend op sentimenteel en amoureus niveau. Van oudsher een heilig dru ïdekruid. Een vredeskruid en een offerkruid. Brand ijzerhard om ongewenste liefde te verdrijven.

Tijm
Gebruik tijm voor heling. Brand tijm om de ruimte te reinigen voor je aan een ritueel begint. De geur van tijm geeft je meer moed en energie. Tijm stimuleert geestelijke concentratie. Tijm heeft een ontspannende en licht verdovende invloed zodat hij goed aangewend kan worden bij slapeloosheid en overspanning. Gebruik in leef- of slaapruimte. Tijm is een licht afrodisiacum, geeft een harmonisch gevoel en stimuleert de communicatie.

Patchouli
Patchouli heeft een warme exotische bloemengeur die heerlijk is om te branden bij een romantische avond. Patchouli is een afrodisiacum en werkt hierdoor stimulerend en heeft een anti depressieve werking. Patchouli heeft mystieke Krachten. Trekt mannen en vrouwen aan. Wordt gebruikt voor liefdeswensen, hartstocht, liefde en meditatie

Sandelhout
Voor spirituele en zinnelijke ondersteuning, centrerend, harmoniserend, meditatie bevorderend, aardend, helpt bij overgangsprocessen naar een betere wedergeboorte. Helpt om onze natuurlijke verbinding met de aarde te activeren en herstellen. Vermindert angst en egoïsme, geeft innerlijke kracht. Leent zich uitstekend om met bijna alle kruidensoorten gemengd te worden. Je kunt het gebruiken voor zuiveringsrituelen zoals het verwijderen van negatieve energie die een energetische blokkade kan geven, zowel in leefruimtes als in de aura van de persoon. Ook veel gebruikt voor heksen en sjamanen rituelen.

Heilig Hout
Palo santo betekent 'heilig hout', en het is de Spaanse naam voor Bursera graveolens. Deze boom groeit in de Zuid-Amerikaanse Gran Chaco regio (noord-Argentinië, Paraguay, Bolivia en de Braziliaanse Mato Grosso). Palo santo wordt gebruikt door medicijnmannen en sjamanen bij bijvoorbeeld rituelen, genezings- en zuiveringssessies. Het heeft een verrassend sterke en zoete geur wanneer het verbrandt.  Het hout verspreidt de rook om de omgeving schoon te maken en te zuiveren. Palo santo heeft een erg plezierige en rustgevende geur die niet te vergelijken is met welke andere geur dan ook. Een klein beetje hout verbranden geeft een vredige, warme atmosfeer en geeft je een fijne en relaxte stemming.

Sweetgrass
Sweetgrass vertegenwoordigt het noorden. Sweetgrass staat bekend als het gras dat nooit sterft. Het geurt sterk naar vanille en activeert de positieve energie. Het groeit in moerassen. Omdat gras staat voor het haar van Moeder Aarde wordt het gevlochten in een mooie vlecht. Dit huid wordt gebruikt om positieve energie en goede spirits aan te trekken.

 

De andere kruiden vind je hier

 

Duik in de wereld van Heks & Kruid
Vertrouw op jezelf, de natuur en de oneindige mogelijkheden die het universum jou te bieden heeft.