Natuurtips

Door te kijken en te luisteren naar de natuur en de cyclus te volgen van de maan in al haar fases, kun je jezelf gaan verwonderen over de invloed die zij hebben op ons leven.
Hieronder vind je ideeën die ik in samenwerking met de natuur regelmatig op de Facebook pagina van Kruidenwijs plaats.Braam

De Braam is de beschermer van een heilige plek in het bos. Je kunt het beschouwen als de poortwachter van een gewijde plek waar niemand zomaar doorheen komt.
Ik zou zeggen neem eens een kijkje achter de bramenstruik en wie weet wat je daar ontdekt...

Geneeskracht blad
Bramenbladthee is zeer gezond en wordt gebruikt tegen diarree, sterke menstruatie en (mond)ontstekingen.
Bladeren tot thee maken;
Plet licht verwelkte bladeren van de braam met een deegroller, wikkel ze dan in een vochtige doek, hang deze doek op in een warme plek. Na 2 a 3 dagen gaan de blaadjes een roosachtige geur verspreiden, dan neem je ze uit de doek en ga je ze drogen, door uit te spreiden op bijv een hor in een luchtige niet lichte plek (denk aan een trappengat).
Door dit fermentatieproces, worden de blaadjes geneeskrachtiger en smaakvoller.
Bereiding sterke braamblad thee;
Kook 1 handvol gedroogde bladeren op 1 liter water ca 15 minuten zachtjes doorkoken, hierdoor komen er veel meer looistoffen in de thee terecht dan bij heet water opgieten en laten trekken.


Kleefkruid

Kleefkruid

Wat aan je kleeft kan een waardevolle boodschap hebben, als je het de kans geeft…
Kleefkruid is een speelkruid, kinderen zijn er dol op om spelletjes te doen met kleefkruid. Als men groter wordt dan is kleefkruid vaak een kruid wat irritaties opwekt bij volwassenen. Maar… alles wat aan je kleeft kan een waardevolle betekenis hebben, mits je het een kans geeft!
Kleefkruid vraagt je om naar de irritaties te kijken waar je op dit moment last van hebt en dit om te zetten in een speelse gedachte. Probeer de humor of de lol ervan in te zien, dan lost het probleem zich op en kan het worden afgevoerd….
❉ Speels recept ❉
Ga op zoek naar kleefkruid en pluk de jonge bladeren en stengels, zie hoe het kruid aan je vast blijft plakken en ervaar de lol ervan. Neem kinderen mee om er samen een spel van te maken… en van hen te leren hoe het ook al weer is om lol te hebben met dit leuke kruid.
❀ Loslaat recept ❀
Ga het bos in op zoek naar kleefkruid, pluk wat stengels en plak deze op je jas, trui of broek (liefst op katoen, want wol wordt wat lastig vanaf te halen). Voel hoe ‘het probleem/ de irritatie” aan je vastkleeft. Neem dan even de tijd om in te voelen of dit het wel waard is, om je hier zorgen over te maken…. Als je besluit dat dit het niet waard is, ontdoe je dan van de Kleefkruid stengels en zeg; “Hierbij laat ik (het probleem/ de irritatie) los, en laat het achter mij in het bos….. “
Voel bij elk stukje kleefkruid wat je lostrekt dat het een opluchting geeft om het los te kunnen laten. Mocht je besluiten dat je hetgeen wat aan je vastkleeft nog niet losgelaten kan worden, laat het dan zitten, totdat je er genoeg van hebt.
❀ Thee recept ❀
Door Kleefkruid thee te drinken zal het je lichaam ontgiften, het is een goed middel voor gezwollen lymfeklieren en werkt vocht afdrijvend. De thee werkt reinigend en is daardoor goed voor je huid en zuiverend voor alle organen, die afvalstoffen moeten verwerken.
De bloed verdunnende werking van de stof cumarine die in kleefkruid zit zorgt ervoor dat je de afvalstoffen sneller uit plast. Ook bij verminderde weerstand, na ziekte of medicijngebruik is dit een goed kruid.
Bereiding:
Pluk een handvol jonge toppen en neem deze mee in een zakje waar geen stof of iets dergelijks aan gaat plakken. Kook wat water, giet 250 ml gekookt water over de gewassen jonge toppen en laat dit afgedekt 10 minuten trekken.
Even zeven en klaar is de thee!
Pas op!
Kleefkruid is een kruid dat niet in combinatie met bloedverdunners en/of plaspillen gebruikt mag worden.


mei - Look zonder Look

Look zonder Look

Een kruidje dat heerlijk smaakt. Vooral de bladeren zijn look achtig van smaak en bovendien gezond en je kunt het momenteel overal vinden en is makkelijk te herkennen aan de geur, wrijf maar eens wat blaadjes tussen je vingers, je ruikt direct de geur van knoflook. De hele plant is te eten, het blad smaakt kruidig in de richting van tuinkers en wat milder dan knoflook. Je kunt het gebruiken in voorjaarssalades, de wortel kun je in een groentesoep laten meetrekken en de bloemen op je brood eten. De zaden zijn scherp, net als mosterdzaden. Een hele nuttige en bruikbare plant die in heel nederland voorkomt.

Magische beschermingskunsten
De geur van knoflook en uien wordt over het algemeen in de magische toverkunsten gebruikt voor bescherming tegen het kwaad. De geur van Look zal ervoor zorgen dat het kwade op afstand blijft. Door Look zonder Look te eten zal de geur die je 's nachts via transpiratie verspreidt je beschermen tegen de nachtmare en bloeddorstige vampiers....

Geneeskracht met Look
Look zonder look is rijk aan vitamine en stoffen die ontstekingen tegen gaan. Goed te gebruiken bij een voorjaarsgriep. Het bevat veel vitamine C, maar ook calcium, fosfor en ijzer. Het is goed voor de weerstand en werkt vochtafdrijvend, tevens helpt het bij het ophoesten van taai slijm.
Maak een aftreksel van de bladeren en bloemen; Handje vol look zonder look even weken (ca 30 min) in een kom koud water, vervolgens aan de kook brengen en 5 tot 10 minuten laten trekken. Dit kun je warm opdrinken.


februari - Basilicum

Basilicum valt onder de liefdeskruiden, een mooi kruid dus voor de maand februari, die vaak koud en guur is en waar de liefde hard nodig is om deze koude wintermaanden te doen overbruggen. Basilicum wakkert het vuur in ons aan en is daarbij een uitstekend kruid om in te zetten tijdens liefdesrituelen op Valentijnsdag of ver daarbuiten....In de klassieke oudheid werden er aan basilicum magische krachten toegeschreven, het stond bekend als liefdesdrank en tovermiddel.

De geur van Basilicum trekt liefde aan en veroorzaakt een gevoel van genegenheid tussen 2 mensen...als dit al aan de oppervlakte aanwezig is. Een mooie combinatie is basilicum met het rood van tomaten. De smaak wordt intenser en het verlangen groter...

❤ Liefdesrecept 
Maak voor je partner een heerlijke tomatensaus waar je Basilicum in laat sudderen, hoe langer het suddert in de saus hoe meer de smaak intensiveert. Maak regelmatig roerbewegingen in de saus in de vorm van een hart. Serveer dit met een heerlijke verse pasta waar je wat verse blaadjes Basilicum over heen strooit. Brand op de achtergrond een wierook met basilicum en laat verder de liefde en het kruid hun werk doen....Veel plezier.

Tovertip
Basilicumpoeder over je geliefde uitstrooien zorgt ervoor dat je partner trouw blijft.

Theetip
Thee van Basilicum helpt tegen nervositeit, slaapproblemen, maag- en darmklachten, oprispingen, en hoofdpijn. Neem 3 flinke theelepels kruid overgiet dit met 1/4 liter kokend water, laat dit 10-15 minuten afgedekt trekken. Drink hier 2 kopjes per dag van. Bij keelpijn kun je met de (afgekoelde) thee gorgelen.

Als kuur bij maag- en darmklachten;
Drink elke dag 2 kopjes basilicumthee, 8 dagen lang. Stop dan 2 weken en herhaal de kuur.


januari - Kruidnagel

Kruidnagel wordt veel gebruikt in de tandheelkunde omdat kruidnagel een lokaal verdovende eigenschap heeft. Er zit een stofje in dat heet eugonol en werkt sterk ontsmettend, dat actief is tegen hét influenzavirus (dat griep veroorzaakt) Door zijn ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen is kruidnagel ook een goed middel bij infecties aan de luchtwegen.
Mondspoeling water maken met kruidnagel:
Doe een handje kruidnagels in een thermoskan en giet daar ca 1 liter heet water overheen, laat dit 6 uur trekken en daarna overgieten in een glazen fles. Je kunt het afzeven of je doet de kruidnagels in de fles erbij, dan wordt het mondwater wel sterker door de tijd heen maar je kunt er altijd wat water bij doen. Krijg je nou een beetje bruine aanslag op je tanden van het mondwater dan kun je dat er makkelijk afpoetsen met tandpasta. Spoelen als je problemen met je gebit of tandvlees hebt of ter voorkoming.
Kruidenwijn maken met kruidnagel:
Van een andere orde, maar zeker geschikt is kruidnagel om een heerlijke warme kruidenwijn te maken voor de koude dagen.
Recept; 1 fles rode wijn,1/2 schone (eko) sinaasappel ingestoken met ca 30 kruidnagels, stokje kaneel, eetlepel kardemom, eetlepel steranijs en 5 eetlepels rietsuiker alles in een pannetje doen en 15 min laten trekken...hmmmmmm daar warm je wel van door!
Kruidnagel Magie:
Brand op een kooltje wat kruidnagels - om de boosheid die je voelt naar iemand toe, te laten afnemen - Zie de boosheid in rook opgaan en laat dit niet meer van jou zijn, vergeef de ander en jezelf.... Zo laat je de energie weer vrij stromen....en komt er ruimte voor nieuwe dingen in je leven.

december - Doe meer met de Den

den

Dat de Dennenboom in de maand december extra aandacht krijgt is algemeen bekend. Maar hoe verrassend is het als je leest dat dennennaalden eetbaar zijn...of dat je zelf een heerlijke dennenolie kunt maken...? Den is een krachtige en magische boom. Deze prachtige inheemse boom komt bij ons gewoon in de natuur voor!
Verwar de Den niet met een Spar, de meeste kerstbomen zijn géén Dennenbomen maar Sparren. Bij Dennen zijn de naalden twee aan twee ingeplant (Den=Duo), bij sparren is dit per enkele naald (Spar=Solo). Dennen hebben lange zachte naalden, sparren korte harde naalden. Hier een filmpje waarbij je het verschil kunt zien.

Voor onderstaande recepten geldt;
Oogst in het wild, daar zijn Dennen onbespoten.
Dennennaaldenthee

Thee van dennennaalden heeft een hoog gehalte aan vitamine C. Het helpt bij verkoudheden, hoest en heesheid. Ondersteund bij infecties aan de urinewegen en bij lichamelijke en geestelijke uitputting.
Gebruik: Laat 3 eetlepels (verse of gedroogde) dennennaalden ca 2 minuten koken in 1 liter water, daarna 30 minuten afgedekt trekken, zeven en doe de thee dan in een thermoskan. Drink hier elke drie tot vier uur een kopje van evt gezoet met wat honing.
Dennenolie voor stijve spieren en winterhanden.
Verzamel 3 kopjes dennennaalden. Droog deze op een stuk keukenpapier. Vijzel de naalden fijn doe ze in een pot en overgiet dit amandelolie, zodat het net onder staat. Zet de pot afgedekt met een stofje in de vensterbank en laat 3 weken trekken (regelmatig roeren). Na 3 weken donker wegzetten voor ca 10 dagen. Dan filteren (in koffiefilter) en in een donkere fles bewaren.
Gebruik: Inwrijven waar nodig is het geeft een intense warmte in de huid.
Dennenmagie
Verzamel rond midwinter (21 december) dennennaalden in een buidel. Draag deze buidel bij je op momenten dat je meer energie nodig hebt.
Ogham - Pion
(pijnboom)
Het laatste symbool van de Ogham is Pion. Pion geeft verlichting van schuldgevoelens. De verlichting die hieruit voortvloeit laat toe dat de innerlijke wijsheid de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Heb je hierbij hulp nodig? Draag dan een takje/houtje van de Den bij je als talisman.

Bach Bloesem - Pine
Pine helpt je om jezelf te accepteren en de fouten die je maakt met zachtheid naar te kijken. Pine geeft je weer levensvreugde en evenwicht.
Lees meer over Bach Bloesems


november - Kracht van Kleur
De Rozenbottel zit boordevol met Vitamine en Mineralen en doet qua werking niet onder voor de duindoorn. Zij mag ook zeker de naam Superfood dragen.

Anti-griep tip!
Drinkkuur van twee weken met rozenbottelthee, dit helpt de griep te voorkomen.
Gebruik per dag ca 15 rozenbottels, snij deze in stukjes en giet hier 1 liter kokend water overheen en drink dit gedurende de dag op (zeven kun je doen met uitschenken). Je kunt het ook prima bewaren in een thermoskan want rozenbottelthee behoudt de hele dag haar lekkere smaak en de bestanddelen blijven werkzaam.

Rozenbottel


oktober - Magische huishoud tip
Nu de kachel weer aangaat in huis, kun je op de vensterbank een kom met water zetten waar je een aantal druppels etherische olie aan toevoegd. Zo kun je de droge lucht van de cv, omzetten in een geur die werkzaam is. Bijv Rozemarijn in de ochtend, lavendel in de avond en als er een drukke energie hangt doe je een paar druppels salie in het water. En om de sfeer te verzachten kun je nog extra in het water een rozenkwarts doen.
Huishoudtip


oktober - Negatieve energie afweren met de kastanje;
Draag een glimmende kastanje in je zak, dat weert negatieve energie af en helpt tegen (reuma) pijn. Draag deze bij je totdat hij dof is geworden, dan is het tijd om te vervangen voor een nieuw glimmend exemplaar. 


september - Dankbaar

Elke dag wanneer de zon haar warmte geeft is er een om te beminnen.

Elke dag als de regen haar water laat stromen is er een om te omhelzen.

Elke dag als de aarde haar groeikunsten laat zien is er een om te danken.

Elke dag als de wind haar wolken laat waaien is er een om te verwelkomen.

Dankbaar aanschouw ik de elementen die volledig in hun element zijn.


augustus - Superfood Duindoorn
Deze inheemse prachtige dieporanje gekleurde besjes is de Superfood van ons land. Een bes waar we TROTS op mogen zijn dat zij hier groeit! De besjes zijn uitzonderlijk rijk aan voedingsstoffen waaronder allerlei vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze leveren ook hoge concentraties aan onverzadigde en dus gezonde vetzuren.

Duindoorn oogst


juli - Sint-Janskruid olie
De zonnekracht ligt opgeslagen in dit prachtige Sint janskruid. Pluk op een zonnige dag de topjes met de gele bloemen en laat dit 2 tot 3 weken trekken in bijv olijfolie of amandelolie op een zonnige plek.
Na deze tijd heb je een prachtige dieprode Sint Jansolie.
Werking: De olie heeft een verwarmende eigenschap die de doorbloeding bevorderd en is geschikt voor huidverzorging en behandeling van stijve spieren, kneuzingen en verrekkingen.


juni - Tinctuur robertskruid & brandnetel

Tinctuur is makkelijk zelf te maken voor het bewaren om de kracht van kruiden ook in de winter te kunnen gebruiken. ...
Hoe? Zoek op het juiste moment het kruid op. Doe dit in een pot overgieten met vodka tot het net onder staat. Dan 3-4 weken laten trekken en daarna zeven.


juni - Vlierbloesem pannenkoeken.
Erg leuk om te maken; Pluk vlierbloesemschermen als deze mooi rijp zijn. Ca 2 schermen per pannenkoek. Leg wat schermen op het nog niet gare pannenkoekbeslag, wacht totdat deze leerhard is, dan voorzichtig de schermen eruit trekken, bloemetjes blijven zitten even omkeren en je hebt een vlierbloesem pannenkoek!

Vlierbloesem Pannenkoeken


juni - Wilde Rozen water met Bergkristal

Vanochtend liep ik in de duinen en de geur van de wilde roos kwam mij tegemoet, heerlijk zoet geurend en bedwelmend.... De hondsroos is een wilde roos en de roos helpt ons eraan te herinneren hoe ongelooflijk mooi en kwetsbaar de natuur kan zijn. De wilde roos is een bloem dat je hartchakra opent.

Tip: Wilde Rozenwater maken met bergkristal;
Pluk wat geurende wilde rozen in de ochtend als de dauw er vanaf is.
Zet de rozen onder water en laat ze samen met een bergkristal 24 uur trekken. Zeef na deze tijd de rozen uit het water (dit kun je doen dmv een koffiefilter).
Vervolgens doe je het bergkristal weer in het flesje Wilde Rozenwater.

Gebruik:
Dit Wilde Rozenwater kun je gebruiken om je gezicht mee te deppen om zo een roze zachte huid te krijgen. Ook kun je dit water in je haar wrijven of sprayen.

Het is ca 2 weken houdbaar doordat het bergkristal erin zit zal het langer houdbaar blijven.

Door je met de roos te verbinden zal je hartchakra zich openen...

wilde rozen water


Nieuwe & Wassende Maan

Nieuwe maan, de aarde neemt een nieuwe ademteug en vanaf nu gaat de Maan weer groeien . Deze groeiende maan vraagt om je plannen (verder) te ontwikkelen en om eventueel hier en daar je plannen bij te stellen of aan te passen. Deze plannen kunnen tot uiting komen tijdens de Volle maan als deze in haar kracht staat.

Lees hier meer over de Volle Maan...
Nieuwe Maan fases


mei - Kruiden smoothie

Verrijk je smoothies door er paardenbloemen en madeliefjes doorheen te mengen (gebruik alleen de bloemen). Smaakt prima en natuurlijk gezond.
In deze smoothie zit ook nog venkel en munt.... Experimenteer met de verse kruiden die nu groeien. Proost!
Smoothie met kruiden
 

Volle Maan tip

Heb je edelstenen die je regelmatig gebruikt dan is de avond of dag voor de volle maan een goed moment om deze een aantal uren in de aarde te begraven zodat ze gereinigd worden. Laad ze vervolgens morgenavond weer op door de edelstenen een nacht buiten in het Volle Maan licht te leggen. Dan heb je dinsdag weer prachtige en krachtige gereinigde edelstenen.
Volle Maan edelstenen

Mind-opener

“Wat de boer niet kent, vreet hij niet!”, is niet enkel voor boeren weggelegd. Ga iemand vertellen een Paardenbloem op te eten, trekken ze een gezicht alsof de wereld vergaat; “Nee mevrouw, ik eet liever plastic voedsel gemaakt met veel hormonen en waar elk insect gedood is door de plant vol te spuiten met gif!”. Hier is men namelijk de laatste 50 jaar mee opgegroeid en dat wat men kent, vreet men!
Mind Opener Paardenbloem

Paardenbloem - Taraxacum officinale
Dit krachtige kruid is in het voorjaar in overvloed aanwezig, je hoeft maar naar buiten te gaan of je ziet wel ergens een gele knop opduiken.... Vaak tot ergernis van mensen die een strak aangelegd gazon hebben, daar steekt de paardenbloem ook de kop op. Maar wees niet boos op deze gele rakker, want het is een echte makker!

Molsla
Paardenbloemen zijn eetbaar. De jonge bladeren zijn minder bitter dan de volwassen bladeren. Door "bleken" kan de bitterheid worden verminderd, net als bij witlof. Traditioneel worden de bladeren hiertoe overdekt met zand. Ze worden dan molsla genoemd. Molsla is het jonge blad van de Paardenbloem. Vroeger werd in de lente in molshopen naar gebleekte Paardenbloembladeren gezocht, vandaar de naam molsla.

Magische werking van Paardenbloem
Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
Als je Paardenbloemblad bewaard in de zuidwest hoek van je huis, zal er een gunstige wind over jouw huis en haard blazen.
Om te weten of je succes in zaken zult hebben; Houdt een Paardenbloem onder je kin en kijk in de spiegel, de mate van de gloed op je kin zal de mate van het financiële succes bepalen.
Een oud gebruik bij boeren was om het huis en de stallen in de lente te reinigen door ze uit te roken met Paardenbloemen.

Like de pagina op Heks en Kruid en blijf op de hoogte...